Statement

De natuur lokt me al mijn hele leven. Een van mijn eerste herinneringen is in het lokale bloemenmagazijn, vol kleuren en geuren, en zintuigelijke ervaringen als fluwelen blaadjes en prikkende cactussen. Later, als opgroeiend kind en volwassene, voelde ik dezelfde opgetogenheid en verwondering over de natuur in mijn directe omgeving. De avonturen waren soms pijnlijk, toen ik als kleuter met blote benen door een brandnetelveld rende. Soms heerlijk, zoals het snoepen van geplukte bessen. Nog steeds kom ik dagelijks in de natuur, en is ons huis een verzamelplek voor planten, dieren en naturalia.

In de loop van mijn leven heb ik lichamelijke- en levenservaringen opgedaan, die ik ook terug zie in de natuur. In het uiterlijk van planten of dieren, maar ook in gedrag of levensproces. Ik ben steeds meer van overtuigd dat er, ondanks nuanceverschillen, er veel overeenkomsten zijn tussen levende wezens. Dit is steeds meer het onderwerp geworden van mijn werk, (associatieve) verbindingen tussen zeer gevarieerde planten en dieren in situaties zoals groei, kracht, pijn, verbondenheid, lust, schaarste en overvloed, sterven (niet per se ‘La condition humaine’ maar ‘La Condition de tout etre vivant’).

Het werken met de hand is voor mij zeer belangrijk. Ik vind dat het leukst, en kan daardoor speels en intuïtief werken. Tekenen is voor mij de meest directe manier van werken. De rauwheid en het niets verbloemende past bij mij. Van zorgvuldig een lijn neerzetten alsof ik de contour voel, tot grof losgaan. Mijn werk is zorgvuldig, gedetailleerd en textuurrijk, en daardoor arbeidsintensief.

Ik begin met tekenen doordat ik in de natuur iets zie, vaak een detail van een plant, waar ik enthousiast of gefascineerd over ben. Ik observeer, maak ter plekke foto’s en/of (grote) tekeningen, en soms neem ik een naturalia mee naar huis (mits ecologisch verantwoord). Ik werk altijd naar de waarneming. In mijn atelier observeer ik, vaak kan ik de functie of het proces van het natuurlijke detail nog herleiden, en soms inspireert de vorm of uiterlijk me. Ik ga dan vrij associërend tekenen, steeds meer spelend met lijn en vorm, materialen en betekenis, tot het eigen is, van mij, en interessant voelt, met mogelijkheden. Ik toon de meest sprekende details van een organisme, die vergroot ik uit, in steeds verschillende verhoudingen (net waar het werk om vraagt). Ik teken met grafiet, en verschillende verfsoorten, waarvan ik bijvoorbeeld de transparante glans in een tekening laat contrasteren met fluwelig pastel. Hier zie ik de contrasten van mijn eerste herinneringen terugkomen, die tactiliteit, en rijkdom aan kleuren en variatie uit het bloemenmagazijn. De materiaalrijkdom in mijn werk drukt voor mij de variatie en rijkdom in de natuur uit. Alles is verweven met elkaar in een ecologie, maar tegelijkertijd een uniek individu, met veel details. Door materiaalcontrasten in mijn werk kan ik dit extra benadrukken, maar ook ritmes en fragmenten creëren in een volle omgeving. In sommige tekeningen is het onderwerp nog duidelijk te herkennen, in andere niet. De mate van figuratie kan, net als de variatie aan formaten en materialen, in mijn werk naast elkaar bestaan en met elkaar gecombineerd worden. Ik ervaar al deze verschillen als gelijkwaardig, en vind het samenspel spannend. Ik teken op verschillende ondergronden, die ik vorm door knippen/snijden, openwerken, buigen en overlappen. Ik teken met een plasmasnijder op metaal, met een figuurzaag in koper, en de schaar in papier. Deze materialen hebben een verschillende mate van weerstand tijdens het tekenen, en verschillende mogelijkheden om verder te verwerken. Het metaal kan ik zeer transparant opensnijden, tot er een filigrein-achtig lijnenspel ontstaat. De buigzaamheid, stevigheid en het roesten zijn mogelijkheden die ik graag gebruik. Het koper zaag ik met de hand, buig ik en bewerk ik met glas-emaille, dat prachtige kleurschakeringen geeft en dat ik graag laat doorbranden voor een rauwer resultaat. Ik ben lyrisch over de flexibiliteit van papier, ik kan het knippen, prikken, scheuren, dat met veel materialen op kan tekenen, het golft en is buigzaam. Waar metaal hard en koud en soms ongenaakbaar is, heeft papier voor mij juist ook zachte, fragile kwaliteiten.

Al deze soorten tekeningen zet ik in als collage elementen. Deze collage elementen kunnen steeds anders gecombineerd en gepresenteerd worden, dit is afhankelijk van de betekenis van het collagewerk. Om een voorbeeld te geven: wortels kunnen gaan over stofwisseling, en dan combineer ik de wortels in een collage vrij met bijvoorbeeld kieuwen en darmen. Als ik de wortel wil weergeven als een woekerende informant, combineer ik hem met stukken bot en zenuwstelsel van zoogdieren. De collage groeit in maanden (op een organische manier), waarin ik speels het thema uitwerk en specificeer. Zo gaat mijn werk Eyes wander/I wonder de (vermeende) dualiteit tussen hemel en aarde. De aarde is licht en open met o.a. wortels, zwammen, darmen, en kiemen. De hemel is een donkere deken. De Perseiden meteoren die ik zag, verbeelde ik als vallende sterren van grassoorten, de poëzie van de aarde gereflecteerd in de hemel. Hemel en aarde zijn verbonden door een boom: de rode schorsstructuur en takken. Het loof is een onderdeel van de lucht. Het werk gaat over omkering en connectie, maar ook over het visueel dwalen in een sprookjeswereld. Mijn collages zijn complex, vol, sferisch, contrastrijk en gelaagd, zowel qua verschijningsvorm als inhoud. Het werken in collages bevalt me zeer, ik voel me veel vrijer, gretig om aan het werk te gaan. Ook vind ik het interessant om veel kijkwerk te hebben, te spelen met composities, materialen. De overvloed en de rijkheid aan sferen, thema’s en vormen die ik in de natuur ervaar, komen voor mij meer verbonden en uitbundiger terug in mijn collages.

<<terug